O alginianie sodu (E401)
Alginian sodu jest stosowany jako zagęszczacz i jest pozyskiwany z brązowych wodorostów. W zimnym worku może żelować większość rzeczy, ale wymaga to kontaktu z jonami wapnia. Najbardziej znanym przykładem zastosowania alginianu sodu są prawdopodobnie kule oliwne Ferrana Adiry. Miał je w elBulli, a teraz są w jego nowej restauracji Tickets Bar w Barcelonie.
Alginian sodu może być używany do wielu rzeczy - w tym do wytwarzania zarówno miękkich, jak i twardych, odpornych na ciepło galaretek; tworzenia pianek, kulek kawioru lub nadawania emulsjom lub innym produktom bardziej stabilnej struktury.
Użycie
Aby zrobić kule, weź 1% alginianu sodu na wagę płynu, w którym chcesz go rozpuścić. Ubij bezpośrednio w cieczy lub wymieszaj najpierw z suchym składnikiem, takim jak cukier. Wrzuć mieszaninę do kąpieli wapniowej, a otrzymasz kulki kawioru. Sprawdź naszą współpracę ze Special Ingredients przy tworzeniu kulek Gin & Tonic w poniższym klipie i zobacz, jakie to proste
Składniki:
Alginian sodu, E401
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Nie spożywać w czystej postaci.