Dwie niepowlekane patelnie wykonane z czystej stali węglowej, które z czasem działają coraz lepiej i wyglądają coraz piękniej. Brak powłoki nieprzywierającej pozwala na smażenie w bardzo wysokich temperaturach, a patelnię można oczywiście używać również w piekarniku. Działa na wszystkich źródłach ciepła – elektrycznych, gazowych, indukcyjnych, a nawet na otwartym ogniu. Seria Carbone Plus firmy de Buyer ma takie same wymiary jak seria Mineral B. Nieco niższa cena wynika z tego, że patelnie dostarczane są bez ochronnej warstwy wosku pszczelego, co nie ma większego znaczenia, ponieważ i tak należy je wypalić przed użyciem. Patelnie osiągają najlepsze właściwości po wypaleniu ich olejem przed rozpoczęciem użytkowania. Szczegółowe wyjaśnienie i film znajdują się w naszym przewodniku dotyczącym wypalania patelni stalowych.
Uwaga: Ponieważ patelnie stalowe wykonane są z jednego arkusza walcowanej na gorąco stali, mogą łatwo się odkształcić, jeśli używane są na palniku mniejszym niż ich płaska powierzchnia – stając się wklęsłe lub wypukłe. Górne średnice patelni to 28 cm i 24 cm.
O firmie de Buyer
Historia zaczęła się w 1830 roku, kiedy pięciu rzemieślników połączyło siły w Faymont w północno-wschodniej Francji. Kupowali stal od rodziny de Buyer, która później przejęła cały biznes. Rewolucja przemysłowa dała firmie kolejny silny impuls do rozwoju. Od tamtej pory firma dynamicznie rozwija się na całym świecie, nie tracąc swoich korzeni na francuskiej wsi, gdzie do dziś produkuje swoje wyroby.