DARMOWA WYSYŁKA POWYŻEJ 399 PLN*30 dni na zakupBezpieczne płatności

Fermentacja i konserwacja

Fermentacja jest metodą konserwacji, choć różni się od tego, co znamy jako kiszenie. Pikle z cukrem i octem od dawna były używane do przechowywania letnich na zimę. A fermentacja jest także metodą, którą można wykorzystać do utrzymania. Kiszona kapusta i kimchi to dwa produkty, które jednoznacznie rozpoznajemy jako sfermentowane. Jednak duża część tego, co zwykły człowiek spożywa dla przyjemności, jest tak naprawdę sfermentowana. Oczywistymi przykładami są wino, piwo, ser i chleb, z których wszystkie budują swoje złożone smaki w procesie fermentacji. Ale ziarna kawy i kakao przed wysuszeniem i prażeniem również są poddawane fermentacji. Tutaj znajdziecie książki kucharskie dotyczące zarówno fermentacji jak i kiszenia, które naszym zdaniem, warto przeczytać.
Wyświetlanie 2 z 2 produkty
Sortuj według
Sortuj według
Logowanie
Are you in the right place?
Continue to thekitchenlab.pl