DARMOWA WYSYŁKA POWYŻEJ 399 PLN*30 dni na zakupBezpieczne płatności

Guma ksantanowa (E415) - The Kitchen Lab

1429-16691
Waga:
100 gramów
100 gramów 250 g 500 g
Stan magazynowy:
  • Stan magazynu w sieci 0 szt.
Czy chciałbyś otrzymać poradę? Ring +46 8 410 95 200
truckDARMOWA WYSYŁKA POWYŻEJ 399 PLN arrows30 DNI NA ZAKUP
  • Informacje o produkcie
    • O gumie ksantanowej (E415)

      Guma ksantanowa jest stosowana jako zagęszczacz i stabilizator i ma lekko lepkie właściwości podobne do glutenu. Oznacza to, że może być stosowana w wypiekach bezglutenowych, ale nadal ma działanie podobne do glutenu, ponieważ guma powoduje wiązanie innych składników. Przede wszystkim jest bardzo dobra w zwiększaniu lepkości substancji i zapobieganiu separacji w emulsjach. Ta guma ma 200 mesh, w przeciwieństwie do standardowej 80 mesh. Oznacza to, że jest bardziej drobnoziarnista i łatwiejsza do rozpuszczenia.

      Mimo nieco nietypowej nazwy, nie ma nic dziwnego w gumie ksantanowej. Jest ona wytwarzana przez fermentację cukru, w podobny sposób jak drożdże do warzenia piwa. Następnie jest rafinowana i mielona na drobny proszek, ale nadal jest to produkt naturalny.

      Guma ksantanowa ma bardzo dobrą zdolność zatrzymywania wody, co czyni ją doskonałą pomocą w pieczeniu i produkcji lodów. Guma zapobiega tworzeniu się kryształków lodu w lodach. Na przykład podczas pieczenia ciast, niewielka ilość gumy ksantanowej w nadzieniu może zapobiec rozmoczeniu spodu. Guma ksantanowa nie zmienia również koloru ani smaku produktów, do których jest używana.
      Użycie

      Guma ksantanowa ma zdolność do wytwarzania dużych wzrostów lepkości, ale w bardzo małych ilościach. Ogólnie rzecz biorąc, można dążyć do 1% wagowo, ale w większości przypadków wystarczy 0,5% lub nawet 0,05%.

      Użycia:
      - Jako zagęszczacz w sosach i dressingach.
      - Razem z agarem agarowym lub karagenem w celu stworzenia bardziej stabilnej galaretki.
      - Jako wzmacniacz tekstury pianek lub musów w syfonach.
      - W lodach, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.

      Składniki:
      Guma ksantanowa (E415)

      Przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Przechowywać przez około dwa lata.

      Wegańskie i bezglutenowe.


      Pozwala na przechowywanie produktu do dwóch lat.
  • Dostawa i wysyłka
Polecane produkty
Recenzje
0 Recenzje

Aby zostawić recenzję, musisz do swojego profilu klienta.

.

Godziny

Stan magazynowy:

Stan magazynowy jest aktualizowany co dziesięć minut.

Logowanie
Are you in the right place?
Continue to thekitchenlab.pl