Shinmatsu to seria dla osób, które uważają, że zwykłe noże premium są po prostu… beznadziejne. Tutaj mówimy o statystykach, które całkowicie psują balans gry. Trzy warstwy stali z rdzeniem z proszkowego ZDP189 osiągającym HRC 65 do 66. To odpowiednik noża w wersji Clint Eastwood z czasów swojej absolutnej świetności, twardy jak skała, wielowymiarowy, ale bez zbędnego blichtru, do tego wystarczająco wytrzymały, żeby nakręcić i wyreżyserować dwieście świetnych filmów rocznie i przy okazji dorobić się z pięćdziesięciorga dzieci*. Rdzeń jest tak twardy, że trzyma ostrość dłużej niż Mr Miyagi w trybie pełnej koncentracji. Jeśli jesteś typem, który najchętniej ostrzyłby swoje noże raz na pięć lat, Shinmatsu to twój bratnia dusza w formie klingi.
Noże w tej serii mają głęboko czarne wykończenie Kurouchi, które nie tylko wygląda świetnie, ale także chroni ostrze i nadaje mu wygląd krzyczący „jestem twardzielem”. Rękojeści wykonano z ciemnego drewna pakkawood, wyjątkowo odpornego na wilgoć kompozytu z włókien drzewnych i żywicy epoksydowej. Dzięki temu są tak stabilne, że spokojnie przetrwałyby tropikalny monsun albo naprawdę intensywną piątkową pastę.
W zestawie
Bunka 20 cm
Duży i majestatyczny nóż uniwersalny, który poradzi sobie praktycznie ze wszystkim. Idealny do mięsa, ryb, warzyw i wszystkiego pomiędzy (czyli grzybów). Kształt zapewnia prostą krawędź tnącą dla maksymalnej kontroli i precyzji, a czubek jest doskonały do prac wymagających dokładności. To nóż, po który sięgasz, gdy chcesz poczuć pełną władzę nad deską do krojenia.
Bunka 13,5 cm
Młodszy brat dwudziestki, ale absolutnie nie do lekceważenia. Idealny do cebuli, czosnku, ziół, drobnych warzyw i całej codziennej drobnicy, kiedy chcesz mieć to samo odczucie co przy większym modelu, ale w bardziej poręcznej formie. Nóż tak przyjemny w użyciu, że będziesz po niego sięgać nawet wtedy, kiedy wcale nie jest potrzebny, po prostu dlatego że daje frajdę.
Wyprodukowane w Japonii
Mycie wyłącznie ręczne
*Informacje obecnie niepotwierdzone