Mieszkasz w Sztokholmie? Nie przegap naszego popularnego kursu kuchni molekularnej (w tym zestawu szefa kuchni)!
O zestawie szefa kuchni od Special Ingredients
Zestaw szefa kuchni to stosunkowo kompletny zestaw startowy z niezbędnymi narzędziami i składnikami potrzebnymi do rozpoczęcia gotowania molekularnego i poznania technik, które się za nim kryją. Dzięki nim można stworzyć niezliczoną ilość pomysłowych, przełamujących granice, pysznych i niezwykłych dań. Przepisy i techniki zostały opracowane przez wielokrotnie nagradzanego współczesnego szefa kuchni Eddiego Shepherda. Zestaw jest odpowiedni zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych w świecie kuchni molekularnej. Dowiesz się nie tylko jak to zrobić, ale także dlaczego działa to tak, a nie inaczej. Mając takie podstawy, możesz próbować nowych rzeczy i opracowywać własne dania. W nowoczesnym gotowaniu masz niesamowitą swobodę, a twoje możliwości przełamywania granic i tworzenia nieoczekiwanych potraw są prawie nieograniczone.
Przykłady tego, co możesz zrobić:
- Sferyfikacja i odwrotna sferyfikacja
- Perły kawiorowe z soków owocowych
- Sfery wypełnione cieczą
- Zamień płyny w stabilne musy i piany
- Naucz się lepiej kontrolować teksturę i substancję gotowanych potraw.
Zawartość:
- Alginian sodu 50g
- Mleczan wapnia 50g
- Agar Agar 50g
- Guma ksantanowa 50g
- Lecytyna sojowa 50g
- Ekstrakt z wanilii 10ml
Jeśli jesteś bardziej zainteresowany - przeczytaj więcej o każdym składniku na odpowiedniej stronie.
Zawiera również małą perforowaną łyżkę, cyfrową skalę z dokładnością do 0.1 grama, zestaw łyżek miarowych, gumową rurkę o długości 3 metrów, strzykawkę o pojemności 50 ml, dziesięć pipet o pojemności 3 ml oraz instrukcje, porady i przepisy (w języku angielskim).
Z dołączonych przepisów dowiesz się, jak zrobić:
Kawior jabłkowy, galaretkę z octu balsamicznego, mrożoną piankę czekoladową, kawior groszkowy, sorbet cytrynowy, spaghetti pomidorowe, kulę kardamonowo-jogurtową z mango, kulisty créme brulée i rozłożone tiramisu.